20 ANYS DE ICT A CATALUNYA

 El COETC I FECEMINTE REUNEIXEN ALS AGENTS QUE VAN PARTICIPAR EN LA IMPLANTACIÓ I DESENVOLUPAMENT DE LA ICT

Es compleixen 20 anys de l'aprovació de la legislació sobre Infraestructures Comunes de Telecomunicacions (ICT)

     Actualment, es obligatòria la instal·lació de ICT als edificis d’habitatges com recull el Reial Decret Llei 1/1998.

28 de Febrer de 2018. Amb motiu dels 20 anys de la publicació del Reial Decret Llei 1/1998, sobre Infraestructures Comunes als edificis per al accés als serveis de Telecomunicacions, el Col·legi Oficial d’enginyers de Telecomunicació Catalunya (COETC) i FECEMINTE, amb la col·laboració de LA SALLE Campus Barcelona – URL, reuneixen als diferents representants de les entitats que intervingueren a Catalunya a la seva implementació i desenvolupament per fer un repàs històric, estudiar diferents problemàtiques i generar futures línies de treball.

Les conegudes com ICT són les instal·lacions necessàries per captar, adaptar i distribuir als habitatges i locals, senyals de ràdio i televisió terrestre i per satèl·lit, així como servei telefònic bàsic i de telecomunicació de banda ample. L’aprovació i publicació del Reial Decret Llei 1/1998 va suposar un gran avenç per garantir que els ciutadans rebessin en la seva llar els serveis de comunicació de forma adequada. Passats 20 anys el resultat, es pot dir que ha estat positiu a tots els efectes i ha estat un important avenç per als nous habitatges.

La seva implementació, a Catalunya, no fou especialment un procés simple, degut a l’existència de duplicitat a la normativa que finalment fou resolta amb la transferència d’un conjunt de competències entre la Generalitat i l’Estat. Actualment Catalunya té transferides les competències de la gestió dels projectes, en el registre d’ instal·ladors i la inspecció, repercutint a que a dia d’avui les ICT es desenvolupen amb total normalitat. Aquest èxit ha estat assumit gràcies a la coordinació i acords dels diversos agents que intervenen: administracions públiques, col·legis professionals, enginyers de telecomunicació, promotors, arquitectes, instal·ladors, operadors de telecomunicacions, fabricants de materials i equipaments, etc.

Es per això, que el COETC i FECEMINTE, han convocat , comptant amb la col·laboració de La Salle Campus Barcelona – URL, als representants de las entitats que participaren en la implementació de la ICT i als professionalisme d’aquest sector en una trobada commemorativa. La intenció de la trobada va ser la de fer un repàs històric, plantejar elements de millora i generar propostes de valor que garanteixin l’adaptació normativa a les diferents necessitats dels nous edificis.

La jornada fou acollida per Josep M. Santos Fernández, Director General de La Salle Campus Barcelona - URL i moderada per Manuel Moralejo, Degà del Col·legi Oficial d’Enginyers de Telecomunicació Catalunya. S’exposaren diferents informes i va comptar amb la participació de: Carles Salvador, Cap de servei de la Direcció General de Telecomunicacions de la Generalitat, Josep Granger, Cap de Negociat ICT de la Direcció General de Telecomunicacions de la Generalitat; Javier Esteban Yago, Jefe Área ICT del Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digital - Secretaría de Estado para la Sociedad de la Información y Agenda Digital; Marc Aznar, Responsable Técnico del Colegio Oficial de Ingenieros de Telecomunicación (COIT); Jordi Farré, Degà Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya; Manuel Segura, Col·legi D’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’edificació de Barcelona; Lara Alonso, La Salle Campus Barcelona – URL, comunicació corporativa i relacions institucionals; Francesc Torres, Rector de la UPC; Juan Carlos Rey, Televés; José Antonio Ribera y Antoni Trallero, Feceminte; Jordi Sabater, Asociación de Fabricantes de Material Eléctrico (AFME); Álex Sastre, Asociación de Promotores y Constructores de Edificios de Cataluña (APCE); David Ruiz, Associació de Fabricants de Cables y Conductors Elèctrics i de Fibra Óptica (FACEL); Joan Antoni Garrido, Project Xpress; Raimon Balart, Projecta. Telecomunicacions en l’espai urbà.

Gràcies a aquesta legislació s’ha pogut desenvolupar una important activitat professional per als enginyers de telecomunicació de Catalunya, creant nombrosos estudis d’enginyeria, i activitat per al Col·legi, que actualment és una entitat de verificació de ICT acreditada per ENAC.

Aquest esdeveniment commemoratiu s’ha realitzar amb el desig de que les instal·lacions de ICT siguin millors i permetin als ciutadans accedir a més serveis i prestacions a les vivendes del futur. En finalitzar aquesta reunió es va realitzar in informe executiu amb línies de treball futures amb aportacions de tots els participants.

ICT, D’OBLIGATÒRIA INSTAL·LACIÓ ALS EDIFICIS PLURIFAMILIARS D’HABITATGES

El Reial Decret Llei 1/1998 estableix que no es concedirà autorització per a la construcció de nous edificis o rehabilitació integral dels existents si al Projecte d’Edificació no s’acompanya el Projecte Tècnic de ICT i l’esmentat Projecte Tècnic ha d’estar signat per l’enginyer de telecomunicació.

Els edificis d’habitatges i oficines ja construïts amb anterioritat al Reial Decret Llei 1/1998, hauran de disposar d’aquestes infraestructures sempre que el número d’antenes individuals o col·lectives instal·lades sigui superior a un terç dels habitatges i locals de l’edifici quan ho decideixi una Comunitat de Propietaris d’acord a l’establert a la Llei de Propietat Horitzontal.

Podeu consultar els documents que aportaren les administracions públiques en aquest acte commemoratiu en los següents enllaços:

Indicadores de la ICT Generalitat de Catalunya en 2017

Presentació 20è. aniversari. Ministeri. Normativa ICT.

Informe executiu línies de treball futures. 

Per a més informació podeu contactar: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / 932 292 003.

 

Logo Fecenimnte 2